
Tava e kosit
Dwie potrawy z tradycyjnej kuchni albańskiej zwyciężyły w międzynarodowym konkursie kulinarnym “Imperium międzynarodowych smaków 2011”, który odbył się w dniach 11-26 lipca w Neapolu w Włoszech.
Albańska kuchmistrzyni Lavdije Shehu z restauracji „Niedźwiedzi stół” [Sofra e ariut] do pierwszego etapu Konkursu przygotowała Tavë e kosit, w drugim zaprezentowała Fërgesë e Tiranës. Te potrawy pokonały w finale takie potęgi wyrafinowanego smaku, jak: Brazylia, Indonezja, Włochy i Meksyk.

Fergësa e Tiranës
Po powrocie do kraju Lavdije Shehu podjął minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Genc Ruli, który podziękował jej za tak udany udział w Konkursie.
Wielkie narody są znane nie tylko ze swojej kultury, sztuki, artystów, literatury lub historii, znane są także ze swojej kuchni. Nie wszystkie narody mają to szczęście, że odnalazły swoją tożsamość gastronomiczną, że ich kuchnia jest wartościowa i słynie z zalet. Gotowanie jest bowiem częścią twórczości i sztuki narodu. Ta nagroda jest potwierdzeniem faktu, że albańska kuchnia istnieje, że doceniana jest na międzynarodowych konkursach, na których rywalizują słynące ze swojego niepowtarzalnego smaku najsłynniejsze kuchnie europejskie i światowe” – powiedział minister.
Zgodnie z tradycją kolejny konkurs odbędzie się w zwycięskim kraju, dlatego też organizację 8. edycji tego Konkursu w 2012 roku powierzono Albanii.
Tavë e kosit [Jogurtowa brytfanna] - jagnięcina zapiekana w jogurcie w głębokim naczyniu.
Fërgesë e Tiranës [Mięso zapiekane po tirańsku] - rodzaj leczo. Potrawę przyrządza się z papryki, cebuli, smażonych razem i wymieszanych z jajkiem i twarogiem, do tego dodaje sie obsmażone wcześniej mięso cielęce lub wątróbkę. Potem całość się zapieka.
Przepis w jęz. angielskim na fërgesë:
www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe2.php
na podst. gazeta-shqip.com; NewsAgency;
zdjęcia: blogspot.kuzhina e gjyshes; pafjale.com
dh
zdjęcia: blogspot.kuzhina e gjyshes; pafjale.com
dh